Zijn groendaken milieuvriendelijk?

Als bouwstenen voor duurzame stadsontwikkeling worden steeds meer groene daken gerealiseerd. Een groendak biedt veel voordelen op het gebied van duurzaamheid, het milieu en de gepercipieerde waarde. De vegetatie zet CO2 om in zuurstof en filtert fijnstof uit de lucht. Dit is beter voor het klimaat en voor de gezondheid.

Vooral in stedelijke gebieden kunnen groene daken de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Bovendien vermindert het verminderen van de vraag naar energie de luchtvervuiling. Door de vraag naar airconditioning te verlagen, kunnen groene daken de productie van bijbehorende luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, door energiecentrales verminderen. Omdat planten door fotosynthese CO2 uit de atmosfeer omzetten in zuurstof, kunnen de planten op groene daken bovendien helpen schadelijke gassen in de lucht te filteren en de CO2-uitstoot in de atmosfeer te verminderen.

Lagere kosten voor verwarming en koeling Groene daken helpen de lucht te koelen door verdamping door te zorgen voor schaduw en door een lichter dak te creëren in vergelijking met donkere dakspanen. Woningen met beplante daken verbruiken over het algemeen minder energie omdat er minder energie verloren gaat via de zolder, vooral als ze niet goed geïsoleerd zijn. Een bonus voor stadsbewoners: groene daken kunnen ook helpen om de lucht in een stad te koelen, door het warmte-eilandeffect te verminderen dat wordt veroorzaakt door rij na rij huizen met daken. Een groendak kan dit helpen voorkomen door water vast te houden in de planten en het groeimedium, waardoor de hoeveelheid regenwater dat het ecosysteem binnendringt, wordt vertraagd en verminderd en daardoor overstromingen en erosie worden verminderd.

Ze hebben meestal ook meer ruimte voor banken, tafels, kassen, fonteinen en looppaden die tussen verschillende kenmerken van het groene dak reizen en ruimte bieden waar mensen kunnen communiceren met de natuurlijke omgeving. Groene daken kunnen ook helpen om de verspreiding van stof en fijnstof door de stad te verminderen, evenals de productie van smog. De Universiteit van Michigan heeft een taxatiestudie uitgevoerd waarbij een conventioneel dak van 2.000 vierkante meter en een groendak werden vergeleken. Bekijk deze handige online handleiding van het Green Roof Center voor meer informatie of om je groendak aan de praat te krijgen.

Verleng de levensduur van uw dakConventionele dakspandaken gaan over het algemeen slechts 15 tot 20 jaar mee, vanwege de slijtage die ze ondervinden van dagelijkse zonnewarmte, windschade en regen. Groene daken kunnen een aanzienlijke verbetering van de LEED-classificatie van een gebouw mogelijk maken door maar liefst 15 credits onder het systeem bij te dragen, afhankelijk van het ontwerp en de mate van integratie met andere bouwsystemen. Bij groendaken kunnen informatieborden worden geplaatst om bewoners en bezoekers van gebouwen te informeren over de voordelen van het groendak en hoe ze de bron kunnen beschermen. De aanwezigheid van een groendak vermindert de blootstelling van waterdichtingsmembranen aan grote temperatuurschommelingen, die microscheurvorming en ultraviolette straling kunnen veroorzaken.

Deze vergelijkingen kunnen behoorlijk complex worden, omdat het ene materiaal zwaar is en veel meer transportenergie vereist, en het andere product erg licht is. De verhoogde R-waarde (een maatstaf voor de weerstand van een materiaal tegen warmtestroom) van het daksysteem en lagere temperaturen op het dak verminderen de HVAC-belasting, wat resulteert in besparingen op energiekosten. Groene daken bieden deze mogelijkheid en hebben bewezen de levensverwachting van uw dak te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Een groendak verlengt ook de levensduur van je dak, omdat het het dakbedekkingsmateriaal beschermt tegen de schadelijke invloed van zon, wind en regen.

Hoewel hogere installatiekosten nodig zijn, biedt het groendak ongetwijfeld meer voordelen dan een traditioneel dak kan bieden. Door een groendak te implementeren, kunt u ervoor zorgen dat de energie-efficiëntie wordt verbeterd en ook het gebruik van airconditioning wordt beperkt.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *