Duurzame daken?

Een groendak of woondak is een dak van een gebouw dat geheel of gedeeltelijk bedekt is met begroeiing en een groeimedium, geplant op een waterdichtingsmembraan. Het kan ook extra lagen bevatten, zoals een wortelbarrière en drainage en. Een groendak is een vegetatielaag die over een waterdichtingssysteem is geplant en bovenop een plat of licht hellend dak wordt geïnstalleerd. Groendaken worden ook wel vegetatieve of ecologische daken genoemd.

Ze vallen in drie hoofdcategorieën: uitgebreid, intensief en semi-intensief. Hoewel er geen precieze definities van zijn, heeft een uitgebreid groendak een ondiep groeimedium, meestal minder dan 15 centimeter met een bescheiden dakbelasting, beperkte plantendiversiteit, minimale waterbehoeften en is het vaak niet toegankelijk. Intensieve groendaken hebben meer aarde en een dieper groeimedium, soms enkele meters, dat een meer diverse plantenselectie kan ondersteunen, waaronder kleine bomen. Ze hebben dus meer substantiële structurele belastingen en hebben vaker onderhoud en bewatering nodig.

Half-intensieve groendaken bevatten kenmerken van beide typen. De juiste diepte van een groendak hangt af van de dakstructuur, de gekozen planten, de jaarlijkse regenval en de prestatie-eisen voor regenwater. En elk groendak heeft meerdere superkrachten. Groene daken kunnen voedsel verbouwen en banen creëren.

Ze absorberen regenwater, waardoor de belasting op waterbehandelingssystemen, die bij overbelasting rioolwater kunnen afvoeren, wordt verminderd. Ze verminderen de luchtvervuiling en besparen energiekosten. Sommige bieden leefgebied, onderwijskansen en open ruimte in de drukke stad. Naarmate het publiek zich steeds meer bewust wordt van de complexe rol van daken, worden beperkte beschrijvingen van de duurzaamheid van daksystemen op basis van één kenmerk samengevoegd tot een meer alomvattende aanpak.

Als reactie daarop heeft het Center for Environmental Innovation in Roofing een vrijwillige, op consensus gebaseerde richtlijn voor duurzame daksystemen ontwikkeld, genaamd RoofPoint. En net zoals elke individuele perceptie de grootsheid van de hele olifant niet begrijpt, onthullen eerste indrukken over duurzame dakbedekking vaak niet het ware potentieel van de daken van de wereld. Deze website, die de duurzaamheidsinspanningen van de hele universiteit vertegenwoordigt, wordt beheerd door het University Sustainability Office. Voor de ontwerpprofessional stelt de veelzijdige benadering van duurzame dakbedekking, zoals geïllustreerd door het Costello Confluence Field Station, een aantal uitdagingen met zich mee.

Vanwege de toenemende complexiteit van duurzame dakbedekkingen zijn meer geavanceerde ontwerp- en beslissingsinstrumenten nodig. De uitdaging om een duurzaam dak te definiëren is vergelijkbaar met de taak van blinde mannen om een olifant te beschrijven. Deze punten kunnen vervolgens worden opgeteld voor een eindscore om te helpen bij het bepalen van het duurzaamheidsniveau van de algemene dakbedekkingsstrategie.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *