Welke kleur dak is het beste voor het milieu?

Over het algemeen zullen de lagere koelingskosten teniet worden gedaan door de hogere verwarmingskosten. Als gevolg hiervan zijn zwarte daken of „warme” daken in noordelijke gebieden de beste dakkleur voor kosteneffectiviteit en milieuvriendelijkheid. Over het algemeen zijn de meeste koele daken meestal wit. Dat gezegd hebbende, hebben pigmentfabrikanten verven ontwikkeld met een hoge zonnereflectie en een hoge thermische emissie (en dus in aanmerking komen als koele daken) die voor het menselijk oog donker lijken.

Wie een koel dak wil installeren, hoeft zich dus niet te beperken tot een wit dak. Lichtgekleurde daken koelen de energiekosten af. Voor natuurlijke of composietmaterialen reflecteren witte of lichtgekleurde daken zonlicht, waardoor uw huis koeler blijft en het elektriciteitsverbruik in de zomer wordt verlaagd. Hoe lichter de kleur en hoe gladder het oppervlak, hoe beter het reflecterende effect.

Elk lichtgekleurd dak presteert echter beter dan een donker dak. Als alle materialen gelijk zijn, hebben lichtere daken (zoals wit, lichtgrijs en lichtbruin) meestal een hogere reflectiewaarde. Een reflectievermogen is niet de enige maatstaf voor de energie-efficiëntie van een dak, maar het is een goede plek om te beginnen. Hoewel u het reflectievermogen van uw dak niet zelf kunt controleren, kan een dakbedekkingsprofessional u wel de informatie geven die u nodig hebt.

Als u de energie-efficiëntie van uw dak wilt verhogen, kan het helpen om dakcoating of verf te gebruiken. Sommige dakcoatings maken het dak lichter van kleur, zoals wit, of gebruiken speciale reflecterende pigmenten die het zonlicht weerkaatsen. Merk op dat zwart en wit de twee uitersten van het kleurenspectrum zijn. Als je een donkerbruin dak hebt, verwacht dan dat het zonlicht gemakkelijk opneemt.

Als u een lichtgrijs dak heeft, moet dit een consistent temperatuurprofiel behouden. Het kiezen van de juiste dakkleur voor uw huis is uiteindelijk uw beslissing. Als het tijd is om hun daken te vervangen, kiezen veel bewoners daarom gewoon voor hetzelfde dakbedekkingsmateriaal dat ze voorheen gebruikten. Als elk dak in een stedelijk gebied zou voldoen aan de specificaties voor koel dak, zou de gecombineerde bijdrage van al die koele daken het warmte-eilandeffect verminderen.

Lichtere dakshingles kunnen helpen om het interieur van het huis koeler te houden, afhankelijk van hoe effectief de isolatie en ventilatie zijn. Uit onderzoek bleek dat voor de meeste geteste locaties de temperatuur van de dakbedekking onder zwarte dakshingles 10-15 degF bedroeg. Hoewel de exacte cijfers moeilijk te gebruiken zijn, zijn lichtere metalen daken over het algemeen energiezuiniger dan donkergekleurde metalen daken. Als uw topprioriteit in een nieuw dak energie-efficiëntie is, kunt u het maximale uit uw inspanningen halen door een zo licht mogelijke dakkleur te kiezen.

Dus is het in onze hete zomers in Iowa, wanneer we moeten voorzien van airconditioning, niet beter om lichtgekleurde daken te gebruiken, ondanks de trend naar donkere daken? — Victor Gibson, Waterloo IA. Wat je droom in je achtertuin ook is, je zult veel meer van je dak zien als je zoveel tijd buiten doorbrengt. Kies bij het selecteren van uw dakshingles van asfalt een kleur en profiel die de bouwstijl van uw huis zullen versterken en de aandacht naar boven zullen trekken naar speciale details, zoals dakkapellen en gevels. In Arizona maakt het installeren van het juiste daktype een enorm verschil als het gaat om het garanderen van een comfortabel binnenklimaat.

Energie-efficiëntie is belangrijk, maar u moet ook een dakbedekkingsmateriaal kiezen dat voldoet aan uw andere criteria, zoals kosten, kwaliteit en duurzaamheid. U kunt een kleur kiezen die u esthetisch mooi vindt of u kunt een dakkleur kiezen die het beste is voor het besparen van energiekosten voor koeling of verwarming, zoals beschreven in het bovenstaande artikel; het hangt af van waar u woont. Department of Energy en Oak Ridge National Laboratories hebben onderzoek gedaan naar en gerapporteerd over de effecten van dakcoatings die helpen omgaan met de warmtebelasting van gebouwen door verbeterde zonnereflectie.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *