Welk type dak neemt de meeste warmte op?

Metaal is tegenwoordig het meest trendy materiaal in de meeste warmere klimaten. Veelzijdige en duurzame metalen dakbedekking is in gebruik genomen dankzij het over het algemeen duurzame karakter. De meeste dakbedekkingen van aluminium, staal en koper zijn gemaakt van gerecyclede materialen. In vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen duurt het langer om metaal op te warmen, houdt het minder warmte vast en koelt het's nachts sneller af.

De meeste metalen daken die worden geïnstalleerd, hebben ook een opvallende ruimte tussen het terras en de eigenlijke metalen panelen. Die ruimte fungeert in wezen als een buffer of barrière die kan voorkomen dat warmte van het dak naar de eigenlijke woonruimte eronder stroomt. Deze daken doen veel meer dan de zon van je rug houden. Een koel dak is ontworpen om meer zonlicht te weerkaatsen dan een conventioneel dak, waardoor minder zonne-energie wordt geabsorbeerd.

Dit verlaagt de temperatuur van het gebouw, net zoals het dragen van lichtgekleurde kleding je koel houdt op een zonnige dag. Conventionele daken kunnen temperaturen bereiken van 150° F of meer op een zonnige zomermiddag, zon. Onder dezelfde omstandigheden kan een reflecterend dak meer dan 28 °C (50 °F) koeler blijven. Dit kan energie en geld besparen in gebouwen met airconditioning, of het comfort en de veiligheid in gebouwen zonder airconditioning verbeteren door de warmtestroom van het dak naar de bezette ruimte te verminderen.

De meeste koele daken hebben een hoge „thermische emissie”, het vermogen om warmte af te voeren door „thermische” infraroodstraling af te geven. Bijna elk type gebouw kan baat hebben bij een koel dak, maar houd rekening met het klimaat en andere factoren voordat u besluit er een te installeren. Omdat zwart natuurlijk het donkerste dak is dat je kunt krijgen, neemt deze kleur de meeste warmte op en verwarmt je huis het meest. Dat wil zeggen, het absorberen van minder zonlicht op het dak vermindert de warmtegeleiding naar het gebouw, waardoor de behoefte aan mechanische verwarming in de winter toeneemt.

Terracotta is een veelgebruikt dakbedekkingsmateriaal voor woningen in Spanje, Italië, Mexico, het zuidwesten van Amerika en andere regio's die bekend staan om hun hoge hitte en overvloedige zonneschijn. Traditioneel bestaat terracotta uit gebakken klei. Koele daken zorgen voor de grootste koelingsbesparingen in warme klimaten, maar kunnen in koudere klimaten de energiekosten verhogen als de jaarlijkse verwarmingsboete hoger is dan de jaarlijkse koelingsbesparingen. Asfaltshingles kunnen zo worden vervaardigd dat ze lijken op verschillende dakbedekkingsmaterialen, zoals houten shakes, betonnen tegels of zelfs leisteentegels.

De esthetische aantrekkingskracht van uw dakbedekkingsmateriaal speelt een belangrijke rol bij uw mogelijke dakkeuze, aangezien het dak een groot deel van het hele gebouw vormt. Het is op koudere plekken waar het winters volledig besneeuwd zijn, waar je geld kunt besparen met een warmteabsorberend dak. Houtshingles (machinaal gezaagd) en houtsnippers (met de hand gespleten) zijn stukken hout die elkaar overlappen om de daksoorten te bedekken. Donkere kleuren zijn vatbaarder voor het absorberen van warmte van UV-straling, terwijl lichtgekleurde daken zonlicht weerkaatsen.

Nieuwe, lichtgekleurde metalen dakbedekking zal zeer effectief zijn in het weerkaatsen van warmte, en het warmtereflecterende vermogen zal verder worden verbeterd door het gebruik van goede ventilatie en isolatie. Beton kan echter zwaar zijn, wat betekent dat u mogelijk extra moet uitgeven aan fundatiesteun in uw dak, en zonder de betonnen tegels te verven of te verven, is uw dakontwerp misschien niet het meest esthetisch om naar te kijken. Aan de andere kant zijn bepaalde daktypes niet alleen bestand tegen de hevige hitte, maar zorgen ze ook voor de broodnodige ventilatie en luchtstroom tussen het dakbedekkingsmateriaal en het terras, waardoor huizen koeler blijven dan met asfaltshingles. Er is een reden waarom dit dakbedekkingsmateriaal zo populair is in het zuidwesten, en het heeft niets te maken met zijn uiterlijk; hoewel terracotta een uitstekende keuze is voor diegenen die een beetje Spaanse koloniale stijl willen vastleggen.

Groendaken kunnen op traditionele daken worden geïnstalleerd, zoals een gevel- of heupdak, zodat huiseigenaren kunnen profiteren van de vele voordelen die ze kunnen bieden. Over het algemeen zullen dit soort berekeningen je tot de conclusie leiden dat een donker dak goed is voor koudere klimaten en een lichter dak goed is voor warme locaties. .

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *