Kan een groendak werken met zonnepanelen?

Groene daken kunnen het stedelijke warmte-eilandeffect van zonnepanelen verminderen. Ze kunnen ook de prestaties van zonnepanelen verbeteren en de onderhoudsbehoeften verminderen door het stof en de luchtverontreinigende stoffen rond het dak te verminderen (Green Roof Technology 201). Het grootste voordeel is dat zonnetechnologie beter en efficiënter werkt wanneer het wordt omringd door planten dan wanneer het wordt omringd door een kaal dak. Daken worden heet en elektronica werkt beter in koelere toestand.

Met andere woorden, je krijgt meer waar voor je zonnegeld als je panelen op een begroeid dak plaatst. Ja, er is een bekend spectrum van groene daken. Uiteindelijk is het allemaal gebaseerd op hoe vergelijkbaar het dak is met een echte tuin met grondwortels. Cruciaal is dat groene daken helpen om het Urban Heat Island-effect teniet te doen, dat beschrijft hoe gebouwen en wegen warmte vasthouden (ja, dit gebeurt ook in Britse zomers).

Omdat asfalt, baksteen en metaal warmte vasthouden, verhoogt dit de vraag naar airconditioning, wat een hoger energieverbruik betekent. De vraag gaat minder over 'moeten' en meer over 'kan'. Ja, de voordelen van beide op je dak hebben zijn duidelijk, maar je moet natuurlijk voor beide betalen. Zonne- en groendaken helpen het milieu op verschillende manieren.

Zonnedaken zetten zonlicht om in schone, hernieuwbare energie. New York bepaalt dat op het dak gemonteerde zonnestelsels minstens 4 kilowatt groot moeten zijn als onderdeel van het nieuwe mandaat van de stad, maar er komt veel meer bij kijken dan dat. Het mandaat is niet van toepassing op delen van daken die als essentiële recreatieruimten worden beschouwd, bestaande constructies zoals watertorens of antennes huisvesten, of waar de installatie van apparatuur in strijd zou zijn met de brandcode. Zonnepanelen op groene daken kunnen namelijk door een goed ontwerp mooie ruimtes bieden voor een meer diverse inheemse bloemengemeenschap, wat op zijn beurt de biodiversiteit ten goede komt, vooral bestuivers.

Groene daken helpen om de effecten van zure regen tegen te gaan (ook hier helpen zonnepanelen niet); ze creëren nieuwe leefgebieden voor dieren (zonnepanelen werken niet samen met dieren in het wild) en nemen ook zwaveldioxide en stikstofoxide op. Groene daken hebben de mogelijkheid om leefgebied te creëren en de biodiversiteit te verbeteren in het stedelijke weefsel van de stad. Je krijgt echter waar je voor betaalt: een intensief groendak bevat meestal looppaden en banken, zodat mensen van het dak kunnen genieten zoals ze dat van een tuin zouden doen. Eenvoudig gezegd is een groendak een laag vegetatie bovenop een gebouw, variërend van een dun laagje gras tot volgroeide tuinen waarin je kunt rondlopen.

Groene daken en zonnepanelen (fotovoltaïsche zonnepanelen) zijn belangrijke instrumenten geworden voor de duurzame ontwerp- en bouwgemeenschap. Terwijl traditionele systemen worden geballast met zware betonblokken (wat resulteert in hoge puntbelastingen) of aan het dakterras worden bevestigd (wat resulteert in doorvoeringen door het waterdichtingsmembraan met een groter risico op lekkage), kan het zonnepaneel met het groene dak worden verankerd aan de groendakconstructie, het vermijden van risicovolle penetraties door het waterdichtingsmembraan en hoge puntbelastingen. Als je echter de keuze tussen een groendak en zonnepanelen afweegt en je bent verplicht om er maar één te kiezen, dan raden we zonnepanelen van harte aan. Met zijn zonnebasis integreert ZinCo zonne-energie in groene daken en creëert het synergieën, of het nu gaat om het opwekken van elektriciteit (fotovoltaïsch) of voor verwarmings- en warmwatertoepassingen (thermische zonne-energie).

Het is echter mogelijk om zowel groendaken te renoveren voor de installatie van zonnepanelen als zonnepanelen voor de installatie van een groendak eromheen. Dat gezegd hebbende, is het altijd slimmer en kosteneffectiever om rekening te houden met beide in uw oorspronkelijke groendakontwerp, dus als u begint met een kaal dak, kies dan zeker voor twee. Sommige daken maken echter gebruik van zonnepanelen die vlak tegen het dakoppervlak liggen, maar aan alle kanten omgeven zijn door groen.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *