Hoe duurzaam is een groendak?

Volgens een onderzoek van de National Research Council of Canada kan zelfs een groot groendak van 15 cm de energiebehoefte in de zomer met meer dan 75 procent verminderen. Door de vraag naar airconditioning te verlagen, verminderen groendaken de productie van bijbehorende luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Als bouwstenen voor duurzame stadsontwikkeling worden steeds meer groene daken gerealiseerd. Een groendak biedt veel voordelen op het gebied van duurzaamheid, het milieu en de gepercipieerde waarde.

De vegetatie zet CO2 om in zuurstof en filtert fijnstof uit de lucht. Dit is beter voor het klimaat en voor de gezondheid. Vooral in stedelijke gebieden kunnen groene daken de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Reflecterende daken zijn dus in veel gevallen geen echt duurzame optie als we kijken naar de drie principes van duurzaamheid, ondanks dat ze het goed doen volgens LEED en Energy Star.

Hoewel traditionele daken over het algemeen niet als duurzaam worden beschouwd, laat staan als groen, verdienen hun solide prestaties op het gebied van duurzaamheid enige erkenning. Omdat een gebouwd asfaltdak mogelijk langer meegaat dan een enkellaags reflectiesysteem, steekt een gebouwd asfaltdak gunstig af wat betreft de impact op het milieu gedurende de levenscyclus. Het gebruik van groene daken in steden of andere bebouwde omgevingen met beperkte begroeiing kan het hitte-eilandeffect matigen, vooral overdag. Dat jaar rapporteerde een steekproef van belanghebbenden uit de sector bijna 900 groendakprojecten van in totaal meer dan vier miljoen vierkante meter in 40 U.

Hoewel de installatie van een groendak meestal hogere initiële kosten met zich meebrengt dan een traditioneel dak, zijn er veel economische voordelen die dit kunnen goedmaken. Een groendak kan ook een toevluchtsoord zijn voor insecten en vogels die door stedelijke ontwikkeling en het verlies van groene ruimte hun natuurlijke leefomgeving hebben verloren. Groene daken kunnen ook helpen om de verspreiding van stof en fijnstof door de stad te verminderen, evenals de productie van smog. Groene daken zorgen voor schaduw, halen warmte uit de lucht en verlagen de temperatuur van het dakoppervlak en de omgevingslucht.

De temperatuurmatigende effecten van groene daken kunnen de vraag naar energiecentrales verminderen en mogelijk de hoeveelheid CO2 en andere vervuilende bijproducten die in de lucht vrijkomen, verminderen. Koelere daktemperaturen die door een groendak worden geproduceerd, helpen de efficiëntie van mechanische apparatuur op het dak te verhogen door de lucht op het dak koeler te maken. Groene daktechnologieën bieden eigenaren van gebouwen niet alleen een bewezen investeringsrendement, maar bieden ook kansen voor aanzienlijke sociale, economische en milieuvoordelen, met name in steden. Veel aspecten van de milieueffecten van daksystemen zijn moeilijk te voorspellen of lopen sterk uiteen, maar duurzaamheid is een goed bestudeerde eigenschap en fundamenteel voor duurzaamheid.

Het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) -beoordelingssysteem van de US Green Building Council (USGBC) moedigt het gebruik van levenscyclusbeoordelingen aan om de externe effecten van een project te beoordelen. Groendaken kunnen worden geïnstalleerd op een breed scala aan gebouwen, van industriële faciliteiten tot privéwoningen. De door de EPA gepubliceerde casestudie, Estimating the Environmental Effects of Green Roofs, toont de milieu- en gezondheidsvoordelen van groene daken voor Kansas City, Missouri aan. Deze steun heeft geleid tot de creatie van een levendige markt van meerdere miljoenen dollars voor groendakproducten en -diensten in onder andere Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Ze is een actief lid van de Sustainability Task Force van het bedrijf en neemt deel aan de dakadviesprojecten van het bedrijf. De verminderde vervuiling en verhoogde waterkwaliteit die groene daken bieden, kunnen de vraag naar gezondheidszorg verminderen.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *