Helpen groendaken het milieu?

Groene daken kunnen ook helpen om de verspreiding van stof en fijnstof door de stad te verminderen, evenals de productie van smog. Dit kan een rol spelen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het aanpassen van stedelijke gebieden aan een toekomstig klimaat met warmere zomers. Stedelijke gebieden vallen vaak op door hun gebrek aan vegetatie, wat leidt tot een ophoping van kooldioxide en andere schadelijke verontreinigende stoffen. Een groendak maakt optimaal gebruik van de ongebruikte ruimte.

Planten nemen verontreinigende stoffen op en stoten zuurstof uit, waardoor de luchtkwaliteit verbetert en het milieu wordt bevorderd. Vuil of verontreinigingen op het dak worden door het water opgevangen en ook in het riool gespoeld. Een van de grootste problemen waarmee een typisch dak wordt geconfronteerd, is slechte isolatie, wat leidt tot aanzienlijk warmteverlies in de winter en zinderende omstandigheden tijdens de zomermaanden. Een groendak is een extra isolatielaag en absorbeert tot 30% van de milieugeluidsoverlast.

Bijkomende elementen die ook op groene daken te vinden zijn, zijn onder meer zonnepanelen, windturbines en thermische warmtewisselaars. Er moet een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek worden gedaan naar de publieke en private voordelen van groendakinfrastructuur in verschillende klimaatzones, verschillende gebouwde omgevingen en op verschillende schalen om een nieuwe industrie te smeden door de ontwikkeling van ondersteunend overheidsbeleid. De planten op groene daken kunnen luchtverontreinigende stoffen, atmosferische depositie opvangen en ook schadelijke gassen filteren. Een groendaksysteem is een uitbreiding van het bestaande dak dat minimaal bestaat uit hoogwaardige waterdichting, wortelafstotend systeem, afvoersysteem, filterdoek, een lichtgewicht groeimedium en planten.

Groendaken bieden zoveel voordelen dat je gek zou zijn om een installatie in een geschikte ruimte niet te overwegen. Bijenkorven op het dak van het stadhuis van Chicago helpen bij het bestuiven van de groene dakplanten en bieden onderdak aan de stedelijke bijenpopulatie. Een goed onderhouden groendak kan meer dan het aantal jaren voordat een dak vervangen moet worden verdubbeld in vergelijking met een standaard dak, wat een deel van de extra installatiekosten dekt. Een groendak (ook bekend als een daktuin of een levend dak) is een vegetatieve laag die op een dak groeit.

Uit onderzoek van de National Research Council of Canada bleek bijvoorbeeld dat een uitgebreid groendak de dagelijkse energievraag voor airconditioning in de zomer met meer dan 75% verminderde (Liu 200). Veel van de voordelen van groendaken worden bereikt door het natuurlijke vermogen van begroeide systemen om het klimaat te reguleren en een efficiënte kringloop van water en chemicaliën te bevorderen. Het onderwijsprogramma van GRHC is de bron voor de meest uitgebreide informatie over groene daken en muren in Noord-Amerika. De extra lagen dakbedekking en groeimedium helpen ook om het geluid van mechanische apparatuur op het dak in het interieur te minimaliseren.

Een groendak zal duurder zijn om te installeren dan een traditioneel plat dak, omdat de onderliggende structuur mogelijk moet worden versterkt om de extra belasting op te vangen.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *