Wat is het beste kleurendak voor energie-efficiëntie?

Wit is de beste kleur voor energie-efficiëntie vanwege het albedo-effect. Bij een wit dak of een dak met een kleur met vergelijkbare lichtere tinten, worden de zonnestralen gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Als alle materialen gelijk zijn, hebben lichtere daken (zoals wit, lichtgrijs en lichtbruin) meestal een hogere reflectiviteitswaarde. Een reflectievermogen is niet de enige maatstaf voor de energie-efficiëntie van een dak, maar het is een goede plek om te beginnen.

Hoewel u het reflectievermogen van uw dak niet zelf kunt controleren, kan een dakbedekkingsprofessional u wel de informatie geven die u nodig hebt. Als u de energie-efficiëntie van uw dak wilt verhogen, kan het helpen om dakcoating of verf te gebruiken. Sommige dakcoatings maken het dak lichter van kleur, zoals wit, of gebruiken speciale reflecterende pigmenten die het zonlicht weerkaatsen. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een wit dak op een warme dag in Arizona 4,62% koeler was dan een niet-wit dak.

Bovendien was een wit dak tijdens het heetste deel van de dag in het gebouw (17.00 uur) 8.49% koeler dan een niet-wit dak. Volgens onderzoek van het Lawrence Berkeley National Laboratory kan het verhogen van de SRI van 25 naar 40 de temperatuur van uw dak met meer dan 13 graden verlagen. Deze verlaging kan leiden tot een besparing van 15-20% op uw elektriciteitsrekening. Metalen daken hebben doorgaans een hoog reflectievermogen en voeren warmte op natuurlijke wijze af.

Volgens onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Energie kunnen metalen daken, panelen of dakspanen uw koelkosten met bijna 25% verlagen. Als het op kleur aankomt, is lichtgekleurd metaal over het algemeen een energiezuinigere dakoptie dan donkergekleurde metalen daken. Desalniettemin hangt de reflectie van het pannendak vooral af van de kleur. Rode klei kan bijvoorbeeld slechts 20% van de zonne-energie weerkaatsen, terwijl witte kleitegels tot 70% zonlicht kunnen weerkaatsen.

Een lichtgekleurd dak neemt in de zomer minder warmte op via het dak. Het resultaat is dat uw airconditioner beter werkt, minder energie verbruikt en de energierekening verlaagt. Een donker dak verwarmt daarentegen waarschijnlijk de hoogste kamers van uw huis. Uw koelsysteem werkt harder om de extra warmte te compenseren, waardoor uw rekeningen stijgen.

Als het tijd is om een dak te kiezen, doen lichtere daken het beter dan donkere daken. Er is echter geen specifieke kleur die het beste past bij uw energierekening, aangezien goede isolatie het verschil maakt in hoeveel warmte uw gebouw binnenkomt. Als het tijd is om hun daken te vervangen, kiezen veel bewoners daarom gewoon voor hetzelfde dakbedekkingsmateriaal dat ze voorheen gebruikten. Desondanks ontwikkelen fabrikanten tegenwoordig nieuwe asfaltdakshingles met zonreflecterende korrels die de SRI verhogen en de levensduur van het dak verlengen door de oppervlaktetemperatuur laag te houden.

Een goed geïsoleerde woning, goede zolderventilatie en een dak van hoge kwaliteit helpen bij uw algehele energie-efficiëntie. Composiet dakbedekking is gemaakt van gerecycled materiaal en ontworpen om sterk op leisteen dakbedekking te lijken. Daarom is het beheren van de ruimte onder uw dak absoluut noodzakelijk voor het verwarmingsrendement van uw huis. Over het algemeen zijn daken met een hoger reflectievermogen (meer dan 65%) beter in het weerkaatsen van zonnestralen en houden ze je huis koel tijdens de warmere maanden.

Een gerenommeerd, professioneel dakbedekkingsbedrijf kan u helpen beslissen welke optie het beste is voor uw huis en situatie. Koele daken kunnen een kosteneffectieve manier zijn voor mensen die in warmere klimaten wonen om hun huis energiezuiniger te maken. Er zijn veel dakbedekkingsmaterialen om uit te kiezen, en sommige zijn beter in het verlagen van de elektriciteitsrekening dan andere. Een elastomere coating heeft een hogere zonnereflectie dan een zwart of donker dak en kan voorkomen dat tot 75% van de zonnewarmte uw huis binnenkomt.

Het ministerie van Energie berekent dat metalen daken, zoals dakspanen of panelen, uw airconditioningkosten met wel 25% kunnen verlagen. Omdat warme lucht stijgt en daken worden blootgesteld aan veel zonne-energie van de zon, is de lucht in je dakholte over het algemeen een stuk warmer dan de lucht in andere delen van je huis. .

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *