Waarom zijn groendaken duurzaam?

Een van de meest populaire soorten duurzame bouwtechnieken is het groendak. Wanneer het dak van een gebouw geheel of gedeeltelijk bedekt is met begroeiing, kan het regenwater opnemen, voor isolatie zorgen, een leefgebied voor wilde dieren creëren, de stedelijke luchttemperaturen verlagen en het warmte-eilandeffect verminderen. Als bouwstenen voor duurzame stadsontwikkeling worden steeds meer groene daken gerealiseerd. Een groendak biedt veel voordelen op het gebied van duurzaamheid, het milieu en de gepercipieerde waarde.

De vegetatie zet CO2 om in zuurstof en filtert fijnstof uit de lucht. Dit is beter voor het klimaat en voor de gezondheid. Vooral in stedelijke gebieden kunnen groene daken de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Groendaken zijn geheel of gedeeltelijk bedekt met begroeiing en planten.

Vegetatie wordt geplant op een groeimedium dat bovenop een waterdicht dakmembraan is geplaatst; aanvullende functies kunnen wortelbarrièresystemen en drainage- of irrigatiesystemen zijn. Groene daken bieden deze mogelijkheid en hebben bewezen de levensverwachting van uw dak te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. De groene barrière helpt het waterdichte membraan eronder te beschermen en zorgt ervoor dat de levensduur van uw dak tientallen jaren meegaat. Groene daken kunnen het warmte-eilandeffect verminderen door de dakoppervlakken te bedekken met vegetatie die warmte opneemt.

Ze gebruiken ook straling van de zon om water uit de groeimedia te verdampen en vocht uit de planten af te voeren. Evapotranspiratie verlaagt de temperatuur op het dak door water te verdampen met behulp van warmte uit de lucht. Dit komt doordat de planten op de daken warmte reflecteren of absorberen en de temperatuur rondom het gebouw verlagen. Hoewel deze technologie in heel Europa goed ingeburgerd is dankzij wetgeving en financiële steun van overheden, groeien groendaken nog steeds in de Verenigde Staten in begrip, acceptatie en implementatie.

Een van de grootste problemen waarmee een typisch dak wordt geconfronteerd, is slechte isolatie, wat leidt tot aanzienlijk warmteverlies in de winter en zinderende omstandigheden tijdens de zomermaanden. Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory hebben een levenscycluskostenanalyse uitgevoerd van groendaken, koele daken en conventionele daken. Meestal is het het beste om een aantal speciale dakluiken te hebben om uw personeel en apparatuur een toegangspunt te bieden om het gebied binnen te gaan voor onderhoud. In vergelijking met een gewoon dak kan een goed onderhouden groendak het aantal functionele jaren verlengen voordat het vervangen moet worden, wat een deel van de extra installatiekosten compenseert.

Omdat ze langer meegaan dan traditionele daken, minimaliseren groendaken afval omdat het dak minder vaak wordt vervangen. Een groendak beschermt het dakmembraan tegen extreme hitte, harde wind en temperatuurschommelingen. Net zoals hierboven, verminderen groene daken de behoefte aan airconditioning en zorgen ze er ook voor dat er minder warmte nodig is voor de winter. Groendaken hebben aanvankelijk vaak hogere kosten dan koele daken, maar groendaken hebben doorgaans een langere verwachte levensduur.

De groeimedia en vochtretentiematten op het dak absorberen regenwater, werken als een spons en bufferen het afvoersysteem. De door de EPA gepubliceerde casestudie, Estimating the Environmental Effects of Green Roofs, toont de milieu- en gezondheidsvoordelen van groene daken voor Kansas City, Missouri aan. Een dak moet niet alleen voldoende bestand zijn tegen wind en regen, maar ook ultraviolet licht en wisselende temperaturen. Door een groendak te implementeren, kunt u ervoor zorgen dat de energie-efficiëntie wordt verbeterd en ook het gebruik van airconditioning wordt beperkt.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *