Waarom een groen dak?

Een groendak zorgt voor een regenwaterbuffer, zuivert de lucht, verlaagt de omgevingstemperatuur, reguleert de binnentemperatuur, bespaart energie en bevordert de biodiversiteit in de stad. Groendaken maken deel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien zijn mensen gelukkiger in een groene omgeving dan in een grijze omgeving. Een groendaksysteem is een aanvulling op het dak van een bestaand gebouw voor het kweken van flora.

Afhankelijk van het type groendak dat u installeert, kunnen de planten modulair zijn of drainagelagen hebben. Alle groendaken hebben echter een aantal belangrijke kenmerken, zoals waterdichtheid en wortelafstotend, om de structuur veilig en onbeschadigd te houden. Geluid is een enorme afleiding, vooral in een commercieel gebouw. Werknemers willen niet luisteren naar het gerommel van druk verkeer buiten hun kantoor en als u thuis bent, zult u ongetwijfeld het gebrul van jets die's avonds laat boven het hoofd vliegen niet waarderen.

Een groendak is een extra isolatielaag en absorbeert tot 30% van de milieugeluidsoverlast. U kunt zonder afleiding doorgaan met uw werk of's nachts beter slapen in uw bed. Beide groendaken maken gebruik van een gelaagdheid, dat een basis vormt voor de plantenbakken door het gebruik van verschillende bodems, matten en andere materialen om de voedingsstoffen vast te houden en eventuele bijproducten te verwijderen. In hetzelfde jaar begon San Francisco te eisen dat 15 tot 30 procent van het dakoppervlak van nieuwe gebouwen zonnepanelen, groene daken of beide bevat.

In het onderzoek werd gekeken naar een reeks voordelen van groendaken, waaronder regenwaterbeheer, verbeterde gezondheidsvoordelen als gevolg van verminderde vervuiling en energiebesparingen. Groene daken dienen verschillende doelen voor een gebouw, zoals het absorberen van regenwater, het bieden van isolatie, het creëren van een leefgebied voor dieren in het wild, het vergroten van de welwillendheid en het verminderen van stress van de mensen rond het dak door te zorgen voor een esthetisch aantrekkelijker landschap, en het helpen verlagen van de stedelijke luchttemperaturen en verminder het warmte-eilandeffect. Het grootste groendak in New York City werd geïnstalleerd in het centrum van Manhattan bovenop het Morgan Processing and Distribution Center van de United States Postal Service. Net zoals hierboven, verminderen groene daken de behoefte aan airconditioning en zorgen ze er ook voor dat er minder warmte nodig is voor de winter.

Een groendak kan dit helpen voorkomen door water vast te houden in de planten en het groeimedium, waardoor de hoeveelheid regenwater dat het ecosysteem binnendringt, wordt vertraagd en verminderd en daardoor overstromingen en erosie worden verminderd. Een goed onderhouden groendak kan meer dan het aantal jaren voordat een dak vervangen moet worden verdubbeld in vergelijking met een standaard dak, wat een deel van de extra installatiekosten dekt. Ten slotte is een van de grootste problemen waarmee groendakeigenaren worden geconfronteerd, de schade die wordt veroorzaakt door de wortels van de planten die zich in het dak van het huis graven, het materiaal verscheuren en de algehele structuur in gevaar brengen. Moderne groendaken verschillen ook van die in de oudheid omdat de technologie enorm is gevorderd.

De FLL-werkgroep voor groendaken is slechts een van de 40 commissies die een lange lijst van richtlijnen en arbeidsinstructies hebben gepubliceerd. Uitgebreide groendaken zijn uitsluitend bedoeld voor jaarlijks onderhoud, waardoor ze natuurlijker overwoekerd raken dan hun intensieve tegenhanger. Een groendak vermindert de koelbelasting (door verdampingskoeling) van een gebouw met vijftig tot negentig procent, vooral als het is ingeglaasd om te dienen als terrarium en passief zonnewarmtereservoir. De moderne methode om groene daken te bouwen werd echter in de jaren zestig in Duitsland ontwikkeld, waardoor het gelaagdheid werd gecreëerd dat tegenwoordig wordt geïmplementeerd.

Met het oog op de initiële kosten van het installeren van een groendak zijn er veel financiële voordelen verbonden aan groene daken.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *