Bespaart een lichtgekleurd dak energie?

Over het algemeen zijn lichtere daken energiezuiniger dan donkere daken. Lichte kleuren reflecteren zonnestraling effectiever, wat helpt om de warmte te verminderen en de binnenkant van het huis op een stabielere temperatuur te houden. Als alle materialen gelijk zijn, hebben lichtere daken (zoals wit, lichtgrijs en lichtbruin) meestal een hogere reflectiewaarde. Een reflectievermogen is niet de enige maatstaf voor de energie-efficiëntie van een dak, maar het is een goede plek om te beginnen.

Hoewel u het reflectievermogen van uw dak niet zelf kunt controleren, kan een dakbedekkingsprofessional u wel de informatie geven die u nodig hebt. Als u de energie-efficiëntie van uw dak wilt verhogen, kan het helpen om dakcoating of verf te gebruiken. Sommige dakcoatings maken het dak lichter van kleur, zoals wit, of gebruiken speciale reflecterende pigmenten die het zonlicht weerkaatsen. Een lichtgekleurd dak helpt voorkomen dat uw eigendom de stralen opneemt en dat het steeds duurder wordt om af te koelen.

Dit kan een verschil zijn van 50 tot 60 graden ten opzichte van een donker gekleurd dak, wat zich dan vertaalt in minder warmte die het gebouw binnenkomt. Wit is de beste kleur voor energie-efficiëntie vanwege het albedo-effect. Bij een wit dak of een dak met een kleur die even lichtere tinten heeft, worden de zonnestralen gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Het is bewezen dat witte of lichte daken energiezuinig zijn met een drastische vermindering van elektriciteit in warmere seizoenen en temperatuurregeling voor een comfortabele sfeer in huis.

Lichtabsorptie is slechts het halve werk. Zwart-witte dakbedekkingsmaterialen hebben ook verschillende niveaus van warmtebehoud. Hoewel beide vrijwel identieke nachttemperatuurprofielen hebben, verliezen zwarte dakspanen sneller warmte dan hun witte tegenhangers. Het ministerie van Energie berekent dat metalen daken, zoals dakspanen of panelen, uw airconditioningkosten met wel 25% kunnen verlagen.

Aan de andere kant bieden bepaalde dakbedekkingsmaterialen een verhoogde reflectiviteit van zonnewarmte, wat helpt bij het besparen van energie in de zomer. Welk dakbedekkingsmateriaal u ook kiest, het is altijd goed om een reflecterende laag aan het materiaal toe te voegen om een hoger reflectievermogen te bereiken. Hoewel de exacte cijfers moeilijk te gebruiken zijn, zijn lichtere metalen daken over het algemeen energiezuiniger dan donkergekleurde metalen daken. Een lokale dakbedekkingsprofessional kan evalueren en met u praten over hoe u een dak kunt creëren dat zo stijlvol, functioneel en energiezuinig mogelijk is.

Uw dak beschermt uw huurders en hun bezittingen, uw investering en (indien goed gedaan) uw energierekening, vooral in warme woestijnklimaten zoals Las Vegas. Hetzelfde geldt als u ijs op uw dakrand, condensatie in uw spanten of een gebrek aan ventilatieopeningen op uw dak opmerkt. Hoewel de kleur van uw dak een rol speelt in de algehele efficiëntie van uw huis, zou dit niet het enige moeten zijn waar u op let bij het kopen van dakbedekkingsmateriaal. Het is eigenlijk niet aan te raden om een koeler dak te maken als je niet in warmere klimaten woont, omdat het je huis in de winter moeilijker te verwarmen kan maken, wat je geld en energieverspilling zou kosten.

Er zijn veel dakbedekkingsmaterialen om uit te kiezen, en sommige zijn beter in het verlagen van de elektriciteitsrekening dan andere. Vergeet niet dat de sleutel tot een energiezuinig dak het vermogen is om de warmte van de zon weg van uw huis te weerkaatsen. Een cool dak heeft een lichtere kleur, een dak dat schakeringen verwijderd is van de traditionele nachtzwarte asfalt- of donkerhouten shingle-stijlen die al zo lang populair zijn. Naarmate de warmte stijgt en meestal via het dak ontsnapt, kan het installeren van dakisolatie, zoals plafondbalken, dit proces helpen minimaliseren.

Omdat warme lucht stijgt en daken worden blootgesteld aan veel zonne-energie van de zon, is de lucht in je dakhouw over het algemeen een stuk warmer dan de lucht in andere delen van je huis. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een wit dak op een warme dag in Arizona 4,62% koeler was dan een niet-wit dak. Een professioneel en gerenommeerd dakbedekkingsbedrijf kan u helpen beslissen welk energiezuinig dakmateriaal het meest geschikt is voor uw huis, situatie en regio.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *