Vierhuizen| Dorpshuis ’t Vierhuis

een interview

Dorpshuis ’t Vierhuis in Vierhuizen helemaal up-to-date!

Op vrijdagmiddag 29 september heropende burgemeester Koos Wiersma van de gemeente De Marne ’t Vierhuis in Vierhuizen. Mede dankzij een mooie bijdrage van het programma ‘Elk dorp een duurzaam dak’ is dit dorpshuis weer helemaal up-to-date en klaar voor de toekomst. Dit is erg belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp met zo’n 200 inwoners. Een knappe prestatie dus van de dorpsvereniging die eigenaar is van het dorpshuis en ook de ijsbaan, speeltuin en jeu-de-boulesbaan in de benen houdt. Onlangs zijn we langs gegaan om te kijken hoe het dorp dit project gerealiseerd heeft.
  

In het dorpshuis treffen we Klaas Lasthuis, 70 jaar en geboren en getogen in Vierhuizen. Hij is bezig wat kleine klusjes weg te werken die zijn overgebleven na de verbouwing. Klaas: “Ik zat hier zelf op school en mijn kinderen ook. Ik heb het gebouw zien veranderen in een dorpshuis.” Hij is veel aanwezig in het pand aangezien hij een boel regelt zoals het doen van boodschappen, onderhoud en schoonmaak. Voor deze en nog heel veel andere vrijwilligerstaken die hij verricht, is hij dan ook tot zijn grote verrassing geridderd.

Tijdens de verbouwing is er ontzettend veel gebeurd. Zo zijn de vloeren, de gang, de toiletten en het invalidentoilet aangepakt. Er zijn kunststof kozijnen geplaatst, alles is geverfd, er zijn nieuwe lampen opgehangen en er is plafondverlichting verwerkt in de nieuwe plafondplaten. Ook is er een stukje bij de keuken aangebouwd, waardoor er nu een mooie, ruime werkruimte is ontstaan. Klaas: “De lichtkoepels waren mijn idee!” En dan zijn er ook nog eens nieuwe stoelen en tafels gekocht. Voor dit onderdeel kreeg het dorpshuis een bijdrage van het Loket Leefbaarheid. De schuifwand die de mogelijkheden van het dorpshuis sterk vergroot, komt nog. In de grote zaal zijn twee thermostaten geplaatst. Als straks de wand er in zit, kunnen de twee ruimtes apart van elkaar verwarmd worden.

Naast de bijdrage van ‘Elk dorp een duurzaam dak’ is de verbouwing financieel mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en het Scholten-Kamminga Fonds. Maar minstens even belangrijk is de inzet geweest die de vrijwilligers hebben geleverd. Klaas: “Vanaf het begin heb ik met de aannemer uit het dorp mee geklust. De aannemer maakte op zijn beurt gebruik van een elektricien, loodgieter en stukadoor uit de buurt.

Ik zelf alleen al heb 220 uren geturfd maar er hebben nog veel meer dorpsbewoners geholpen.” De uren die de vrijwilligers in de verbouwing hebben gestoken, zijn keurig bijgehouden in een boekje. In totaal zijn er meer dan 1.000 uren gemaakt.

Het dorpshuis is dan ook zeer belangrijk voor de inwoners van Vierhuizen. Er is werkelijk van alles te doen. Er wordt gekaart, gesjoeld, gebiljart, toneel gespeeld en veelvuldig vergaderd. Uiteraard vinden er dorpsactiviteiten plaats rond Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw. Leden van de dorpsvereniging kunnen er ook een partijtje houden. Ook de mensen in het buitengebied zijn regelmatig te vinden in het dorpshuis.

Gevraagd naar tips voor andere dorpen wijst Klaas op het belang van de vrijwilligers. “Zorg dat je genoeg mensen bereid vindt om klussen op te pakken. Je kunt heel veel zelf doen zoals het sloop- en schilderwerk. Bij ons was dit geen probleem, een belletje was vaak genoeg.” Ook de nieuwe opklapbare tafels zijn erg praktisch voor als je de grote zaal leeg wilt hebben. De dorpsvereniging kocht het meubilair in Nordhorn in Duitsland. Klaas: “Dat scheelde meer dan de helft en de boel werd keurig bezorgd.”

Uiteraard liep niet alles van een leien dakje. Klaas: “De rekeningen vielen wat hoger uit dan gepland. Gelukkig komt de gemeente met nog wat extra geld vanuit een nieuw beschikbaar potje, want er blijft natuurlijk altijd wat te klussen in het dorpshuis”.