Stitswerd | Dorpshuis Stitswerd

Het dorpshuis Stitswerd heeft mede dankzij een bijdrage van Elk Dorp Een Duurzaam Dak (EDEDD) een flinke verbeterslag kunnen maken. Er is een invalidentoilet aangelegd, een opbergkast gemaakt, de zaalvloer is geïsoleerd en 2 inbouwkasten in de zaal waarin nu gedoneerde boeken staan voor de verkoop, zijn gerenoveerd en geïsoleerd. Het dorpshuisbestuur stopte zelf ook wat geld in het project en er werd door de vrijwilligers heel hard meegeholpen. Ruim 100 uur werd er geverfd, afgestoft, schoongemaakt en alles weer op zijn plaats gezet. Een gesprek met secretaris Jantien Nanninga en voormalig voorzitter Bart de Vogel over waarom deze klus hard nodig was.

Stitswerd is een prachtig wierdedorp in de gemeente Eemsmond. De enige voorzieningen die het dorp met zo’n 60 inwoners nog heeft, zijn de kerk en het dorpshuis. Verdwenen zijn drie kroegen, de kruidenier, bakker, smederij en school. Toch kent het dorp nog genoeg bedrijvigheid: Stitswerd heeft ateliers, bedrijven aan huis, veel zzp’ers en natuurlijk de boerenbedrijven die naast de wierde liggen. Het dorpshuis is dé ontmoetingsplek van Stitswerd, elke maand wordt er onder de noemer ‘wat de pot schaft’ door bijna het hele dorp gezamenlijk gegeten.

Bart, sinds 1976 wonend in Stitswerd en de afgelopen tien jaar voorzitter van het dorpshuis, denkt dat het dorpshuis de komende jaren nog belangrijker voor het dorp gaat worden. “In de jaren 70 en 80 zijn er veel mensen uit het westen in Stitswerd komen wonen. Die zijn nu zo’n beetje toe aan hun pensioen en willen graag in Stitswerd blijven wonen. Dan is het belangrijk dat er voor deze doelgroep activiteiten in het dorpshuis worden georganiseerd.” Jantien: “Het dorpshuis bereid zich voor op de vergrijzing die er aan zit te komen. Het invalidentoilet bijvoorbeeld was hard nodig omdat een aantal mensen in het dorp slecht ter been is.”

De verbouwing heeft er ook voor gezorgd dat de agenda van het dorpshuis behoorlijk vol is komen te staan. Jantien: “De ruimte is nu lekker warm en kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een yogatraining. Vroeger was ’s winters de vloer daar veel te koud voor.” Bart: “Dit betekent meer inkomsten alhoewel vaker open zijn ook betekent dat je weer meer energie verbruikt. Komend jaar zullen we een goed beeld hebben van hoeveel energie we met de genomen isolatiemaatregelen besparen.”

De aanvraag bij EDEDD is soepel verlopen. Jantien: “Het was in het begin niet helemaal duidelijk of ons dorpshuis in verband met de aardbevingen alleen geïnspecteerd moest worden op veiligheid of dat het hele gebouw doorgerekend moest worden met het oog op bouwkundig versterken. Dat laatste zou een forse vertraging betekenen maar bleek niet nodig. Er is een erker versterkt en daarna konden we door met ons project.” Achteraf had het dorpshuis bepaalde zaken misschien anders willen aanpakken. Bart: “Er zit toch tijdsdruk achter het maken van de plannen. Nu denken we dat vloerverwarming ook wel fijn zou zijn geweest en er moet ook nog een nieuwe stoppenkast komen.” Jantien: “En om kosten te besparen hebben we de oude vloer opnieuw gebruikt, die trekt nu her en der een beetje krom”. Bart: “Onze tip aan andere dorpshuizen is dan ook: neem de tijd en laat je goed informeren.”

Er wordt daarom alweer nagedacht over een volgend project. Bart: “Het woonhuis dat bij het dorpshuis hoort, moet hoognodig gerenoveerd worden. Aangezien de huidige huurder vertrekt, kan nu worden gekeken naar de wens van het dorp om deze ruimte een functie voor het dorp te geven. Er zou in de toekomst dagbesteding voor onze ouderen georganiseerd kunnen worden, een B&B in gevestigd kunnen worden, of een ruimte verhuurd kunnen worden aan Thuiszorg.” Jantien: “Het vinden van vrijwilligers die zich structureel kunnen en willen inzetten, wordt dan wel een uitdaging. Het aantal inwoners is gering en de gemiddelde leeftijd in Stitswerd is 58.”

Foto: Herman Nunnink