Schouwerzijl | Dorpshuis ‘t Zylhoes

Met hulp van het programma ‘Elk dorp een duurzaam dak’ wordt een stevige verbouwing van het dorpshuis van Schouwerzijl mogelijk gemaakt. Er worden verschillende duurzaamheidsmaatregelen genomen zoals het plaatsen van zonnepanelen, een nieuwe cv-ketel en het aanbrengen van isolatie. Daarnaast worden de toiletten toegankelijker gemaakt zodat degenen die slecht ter been zijn er beter gebruik van kunnen maken.
  

“Dit programma biedt ons een prachtige kans. We zijn er direct bovenop gesprongen toen we ervan hoorden”, zegt Nyske van der Feen van de werkgroep die zich met de verbouwing bezighoudt.

Dorpshuis ’t Zylhoes is eigendom van de vereniging van dorpsbelangen die ten doel heeft de leefbaarheid van Schouwerzijl te bevorderen. Het dorpshuis is een middel om dat doel te bereiken. Veel vrijwilligers zetten zich er voor in om die voorziening in de benen te houden. “Het gaat erom dat we het hier leuk hebben met z’n allen” zegt vrijwillige conciërge Raymond Starink. “We wonen hier met weinig mensen en hebben elkaar hard nodig”, vult Nyske aan.

De vereniging houdt zich met alle facetten van de leefbaarheid bezig: van het organiseren van leuke activiteiten tot de verkeersveiligheid in het dorp. Er zijn in het dorp allerlei commissies. Zoals de AED-commissie die niet alleen voor het apparaat zorgt, maar ook voor de 25 opgeleide vrijwilligers die per sms opgeroepen kunnen worden bij een noodgeval. En filmclub Sienemarne, die bezoekers vanuit de wijde omgeving aantrekt, vertoont al bijna 30 jaar kwaliteitsfilms in het dorpshuis. Met veel enthousiasme stort het hele dorp zich elk jaar weer op een nieuw project. In 2014 won Schouwerzijl de Duurzame Dorpenverkiezing met de ‘Schouwerzielster Mouskerij’, een gezamenlijke boomgaard, moestuin en speelplek met prachtig uitzicht op het Reitdiep. In het dorpshuis vindt verder een keur aan activiteiten plaats zoals vergaderingen, theatervoorstellingen, knutsel- en spelletjesmiddagen, gezamenlijke maaltijden en de intocht van Sinterklaas. Naast de brievenbus is het de enige overgebleven voorziening in het dorp en daarmee zeer belangrijk voor de sociale samenhang in het dorp.

De bouwcommissie verwacht dat dankzij het project de gebruiksmogelijkheden van het gebouw worden vergroot. Raymond: “We denken daarbij ook na over wat we de ouder wordende inwoners kunnen bieden. Zo zou het dorpshuis een plek kunnen worden waar bestelde boodschappen worden afgeleverd of waar een steunpunt van thuiszorg wordt gevestigd. Daarnaast hopen we door het dorpshuis zo energieneutraal mogelijk te maken ook de rest van het dorp te stimuleren in het nemen van duurzame maatregelen. Goed voor de portemonnee maar vooral belangrijk voor het milieu.”

Uit de bijdrage van ‘Elk dorp een duurzaam dak’ kan niet de hele verbouwing betaald worden. De rest wordt mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en een heleboel zelfwerkzaamheid. Het mooie is dat Schouwerzijl allerlei inwoners heeft die hun deskundigheid in gaan zetten om dit project mogelijk te maken. Zo telt de commissie onder meer een timmerman, een ingenieur en een binnenhuisarchitect. De werkzaamheden gaan binnenkort van start.

Met zoveel enthousiasme in het dorp ziet de commissie de toekomst met vertrouwen tegemoet. En dankzij ‘Elk dorp een duurzaam dak’ kan het dorpshuis ook bouwkundig weer 25 jaar verder. “Dat was anders erg moeilijk geworden”, grapt Martijn Bolt, “dan hadden we de contributie wel heel erg moeten verhogen.” Nyske voegt er serieus aan toe: “Deze verbouwing van het dorpshuis helpt ook het dorp aantrekkelijk te houden zodat mensen hier graag willen wonen. Tijdens de Tocht om de Noord zag ik verschillende wandelaars naar binnen koekeloeren bij huizen die hier te koop staan.”
Lees hier het projectplan van Schouwerzijl.