Krewerd | Dorpshuis Kredo

een interview

Dorpshuis Krewerd heeft een bijdrage vanuit EDEDD gekregen voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, onderhoud en verbouwingswerkzaamheden. We blikten met bestuursleden Kornelia Haverland en Derk Koppers terug op deze grootschalige verbouwing.   

Bestuurslid Kornelia Haverland vertelt: “Wij hebben dorpshuis Kredo verbeterd met onder andere een aangepaste indeling om de gebruiks- en exploitatiemogelijkheden te vergroten. Er zijn twee wanden vervangen en geïsoleerd. De vloer is geïsoleerd. De toiletten zijn aangepakt en nu ook geschikt voor invaliden. De cv-ketel is vervangen, het elektra is aangepakt en er is dubbel glas en zonnepanelen geplaatst.”

Het dorpshuis is ooit gemaakt met panelen die elders waren gekocht en hier weer in elkaar gezet zijn. Door de jaren heen zijn er steeds stukjes aangebouwd. Kornelia: “Inmiddels viel de westwand er zowat uit. Daarom hebben we met dorpsbelangen overlegd wat te doen. Aangezien de toiletten ook aangepakt moesten worden (ze lekten en waren niet rolstoelvriendelijk), hebben we een bouwcommissie opgestart. Aangezien het project toch wat groter werd dan gedacht, hebben we Pieter Knol van Groninger Dorpen erbij betrokken en hij heeft ons geadviseerd. Vervolgens heeft de bouwcommissie bouwtekeningen uitgewerkt, deze gepresenteerd aan het dorp en gevraagd of er nog andere ideeën waren. Van daaruit zijn we begonnen dit hele project op te starten. Het resultaat? Een volledig gerenoveerd en opgefrist gebouwtje die voor allerlei activiteiten geschikt is!”

Maar zo’n verbouwing gaat niet over één nacht ijs. Derk: “Het gehele proces heeft ons bloed, zweet en tranen gekost. In een dorp met een kleine 100 inwoners, zijn er ruim 900 vrijwilligersuren gemaakt door ongeveer 40 inwoners.” Het dorpshuis is dicht geweest van juli t/m oktober. Gedurende de verbouwing bleek de keuken slechter dan verwacht, dus moest er een nieuwe keuken geplaatst worden. Deze heeft het dorpshuis kunnen bekostigen, omdat ze geld bespaard hadden door de vele uren zelfwerkzaamheid.

De verbouwing is een mooie basis om op voort te bouwen. Kornelia: “Aangezien we hier in Krewerd ook bezig zijn met een zorgcollectief, hebben we in de plannen voor dit dorpshuis daar alvast op geanticipeerd door een ruimte te creëren voor bijvoorbeeld een huisarts of een fysiotherapeut. Als het goed is, krijgen we nog een bijdrage van het Loket Leefbaarheid voor nieuwe meubels, waaronder een mooie stamtafel. Daardoor kunnen we ook meer een huiskamersetting creëren. Gisteren hebben we de boekenkasten al geplaatst en ingericht! Die huiselijke uitstraling willen we ook heel graag vanwege de versterkingsopgave die eraan zit te komen: een plek waar de dorpsbewoners tot rust kunnen komen en elkaar kunnen ontmoeten. Het dorpshuis is een trefpunt voor de dorpelingen. Het saamhorigheidsgevoel in het dorp draagt hier zeker aan bij.”

Krewerd gaat binnenkort starten met het Experiment Krewerd, een experiment rondom versterking waarbij het dorp zelf de regie voert. De plannen voor het zorgcollectief kunnen hier mooi mee gecombineerd worden. Kornelia: “Wie weet kan iedere woning levensloopbestendig gemaakt worden of domotica geïnstalleerd worden. Of misschien kunnen we in samenwerking met een ander dorp een Zorgtelefoon (telefooncirkel) opzetten. Ook kijken we naar mogelijkheden om als dorp energieneutraal te worden. We willen graag zo toekomstbestendig worden als maar mogelijk is!”

Bestuurslid Derk Verhaag heeft zich vooral bezig gehouden met de fondsenwerving. Dat was enorm veel werk. Nu nog steeds voor wat betreft de verantwoording. Een goede begeleiding bij de aanvraag en de planvorming is dan ook een must. Kornelia: “Wij hebben heel veel ondersteuning gekregen van Pieter Knol. Dat ging op een hele positieve manier: Hij was onder de indruk van onze plannen, heeft ons de juiste weg naar subsidieverstrekkers gewezen en was ook bij de bouwcommissie betrokken. Bij de opening gaf hij aan dat zijn verwachtingen waren overtroffen!”

Nu het dorpshuis weer netjes en fris is, merkt het bestuur al dat het meer mensen aantrekt en het dorpshuis ook meer verhuurd wordt, ook vanuit het nabij gelegen dorp Holwierde. Met het versterkingsproject verwachten de bestuursleden dat het nog drukker zal worden in het dorpshuis.

Als afsluiting gaven Derk en Kornelia nog een paar gouden tips voor andere dorpshuizen die binnenkort aan de slag gaan met een verbouwing:
– Het project samen doen! Zorg dat men bij elkaar komt en met elkaar praat!
– Leg flyers, papieren neer waar men ideeën op in kan vullen.
– Bewaar alles! Kun je later ook weer op terugvallen als er vragen komen.
– Zorg dat je goeie mensen om je heen hebt (architect, aannemers, adviesbureaus).
– ‘Elk dorp een Derk’: Krewerder Derk Verhaag heeft heel veel werk verricht.
– Een goeie mix van mensen is de ideale situatie (doeners en denkers).

En zo heeft Krewerd een moderne dorpshuiskamer waar ze nog jaren mee vooruit kunnen. En het dorpshuis is zeker een bezoekje waard, al was het maar voor het mooiste dorpshuisuitzicht van Groningen…!