Kantens | Dorpshuis ’t Schienvat

een interview

Dorpshuis ’t Schienvat in Kantens heeft van ‘Elk dorp een duurzaam dak’ (EDEDD) een bijdrage ontvangen voor verschillende duurzaamheidsmaatregelen. De nieuwe led-verlichting, zonnepanelen en elektrische snel-warmboiler zorgen voor een forse besparing op de kosten. Dorpshuisbestuurders Ronald Seesing en Gerben Lenstra en John van de Rijdt van Vereniging Dorpsbelangen Kantens vertellen.
  

Dorpshuis ’t Schienvat is zeer belangrijk voor Kantens, samen met de basisschool is het zo’n beetje de enig overgebleven voorziening in het dorp en dé plek waar de inwoners elkaar ontmoeten. Er komen wekelijks zo’n 300 mensen in het dorpshuis voor van alles en nog wat. De Commissie Sociaal en Cultureel Werk organiseert veel van de activiteiten maar ook Jan Westerlaken, sinds anderhalf jaar beheerder van het dorpshuis, is zeer actief. Met zijn enthousiasme brengt hij een boel schwung in het dorpshuis.

Er zijn zo’n 20 verenigingen actief in het dorp met 700 inwoners, variërend van damesgym tot dammen en van toneel tot Tai chi. Maar er wordt ook door de schoolkinderen gesport, gezamenlijk gegeten, er zijn jazzconcerten en er is plaats voor rouw en trouw. Tot 3 jaar terug was het dorpshuis zelfs nog in gebruik als ‘badhuis’. Toen de laatste inwoner uit het dorp die geen douche in huis had overleed, is die functie opgeheven.

Dorpshuis ’t Schienvat was een van de eerste aanvragers bij EDEDD. Het bestuur had de plannen al geruime tijd klaar en ook besproken met de NAM, toen het te horen kregen dat er een nieuw programma ging starten en daar de aanvraag naartoe moest. Het zorgde voor gefronste wenkbrauwen en vertraging maar uiteindelijk ook voor een hele mooie bijdrage voor verschillende duurzaamheidsmaatregelen. Zo zijn aan de zuidkant van het oude schoolgebouw 56 zonnepanelen op het dak geplaatst. Omdat er nu meer energie opgewekt wordt dan verbruikt, moet er nagedacht worden over wat er met het overschot gaat gebeuren. Terug verkopen aan de leverancier of misschien wel gebruiken voor een laadpaal voor elektrische auto’s!

Voordeel van het EDEDD-project was dat ook van de gemeente, als eigenaar van het gebouw, een bijdrage werd verwacht en die kwam er. De gemeente verving de dakgoten, voegde de muren en plaatste dubbelglas in de gymzaal. Al met al heeft het hele project even geduurd, 2,5 jaar om precies te zijn, maar het resultaat is er dan ook naar. Het dorpshuis kan er dankzij deze maatregelen weer lange tijd tegenaan.

Het dorpshuis bestuur is goed te spreken over de samenwerking met EDEDD. Vanaf het moment dat projectleider Mayke Zandstra in beeld kwam, ging het aanvraagproces op rolletjes. Ze trok goed op tijd aan de bel als er nog wat gedaan moest worden. Ook nuttig was het energieadvies dat in een vroeg stadium van het project op kosten van EDEDD uitgevoerd werd.

Het bestuur heeft nog wel een paar tips voor andere dorpshuizen met plannen: zo is het verstandig regelmatig in contact te blijven met je subsidiegever en is het slim om ideeën op te doen bij andere dorpshuizen. En reken je niet te snel rijk: ook in een verduurzaamd dorpshuis moet de kachel branden!