Inspiratie

U vindt hier inspiratie, handige tips & trucs en documenten die u helpen met het maken van een goed plan.  

Projectplan
Voor de aanvraag van ‘Elk dorp een duurzaam dak’, maar ook bij andere fondsen is een projectplan de basis. In een projectplan werkt u uit wat uw plan is, wat het doel is en hoe u dit gaat realiseren. Hieronder vindt u een basisopzet voor een projectplan en een aantal voorbeelden van een projectplan.
Hieronder vindt u een aantal goede voorbeeldplannen:
Basisopzet projectplan
Projectplan Mainschoar Kolham
Projectplan Artharpe Adorp
Projectplan De Bongerd Woltersum
Projectplan dorpshuis Pieterburen
Zie ook de site van Kansrijk Groningen met inspirerende voorbeelden.

Exploitatie
Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de financiële bijdrage is dat uw exploitatie toekomstbestendig is. Om dit te toetsen vragen wij om een exploitatiebegroting voor de komende drie jaar. Hieronder vindt u een voorbeeldopzet voor een exploitatiebegroting.
Voorbeeld exploitatiebegroting

Dorpshuizen.nl
Op zoek naar inspiratie, informatie of goede ideeën voor uw dorpsaccommodatie of vereniging? Op dorpshuizen.nl vindt u een schat aan informatie over exploitatie, vrijwilligersbeleid en programmering.

Interviews
Lees hier de ervaringen van de accommodaties die hun project inmiddels hebben afgerond:
Appingedam, Kabzeël
Appingedam, Opwierde II
Baflo
Borgsweer
Delfzijl
Kantens
Kloosterburen
Krewerd
Kruisweg
Leermens
Schouwerzijl
Stitswerd
Rottum
Vierhuizen

 

Fondsen
Als u naast ‘Elk dorp een duurzaam dak’ ook andere fondsen wilt aanschrijven, download dan onze Fondsenwervingstips en de fondsenlijst.

Tips
Op basis van alle gerealiseerde projecten bij ‘Elk dorp een duurzaam dak’ verzamelen we steeds meer tips voor uw project. U vindt hier allerlei handige tips voor de voorbereiding en uitvoering van uw project.

Voor accommodaties die ook bouwkundig versterkt worden hebben we een specifieke lijst met tips verzameld op basis van de ervaringen tot nu toe. We vullen dit overzicht regelmatig aan met nieuwe tips.

Dorpsavond
Wilt u samen met het dorp het gesprek aangaan over uw accommodatie, over de keuze van de locatie of wat de invulling kan zijn? Of wilt u het gesprek aangaan over de toekomst van het dorp? Hier hebben we een aantal Tips en vragen op een rij gezet die handig zijn voor de voorbereiding.

BTW
Kiezen voor btw belaste prestaties kan veel financieel voordeel
opleveren. Vanzelfsprekend is het dan wel verplicht de btw wet- en regelgeving correct toe te passen in de bedrijfsvoering. En dat is voor veel dorpshuizen een moeilijke opgave. Zij vinden het vaak lastig om de kansen en knelpunten volledig te overzien. Zeker omdat de wet- en regelgeving aan verandering onderhevig is. Om de kennis en expertise op het gebied van btw belaste prestaties breed toegankelijk te maken voor alle gemeenschapsvoorzieningen heeft de provincie Gelderland besloten het voortouw te nemen in de ontwikkeling van deze Startersgids BTW voor maatschappelijk en overheidsvastgoed. Heeft u vragen over BTW voor uw dorpshuis, neem dan contact op met Pieter Knol via info@elkdorpeenduurzaamdak.nl