Borgsweer | Dorpshuis Borgsweer

Het dorpshuis Borgsweer is gehuisvest in een prachtig oud kerkje en wordt beheerd door Stichting Nicolaus Gillot. Bij ‘Elk dorp een duurzaam dak’ (EDEDD) hebben zij begin 2017 een aanvraag ingediend voor onderhoud (o.a. dak, schilderwerk, lambrisering) en verduurzaming (o.a. isolatie en voorzetramen) en nieuw meubilair en stoffering. Bestuursleden Henny Wams, Riekus Köller, Anita Zeijlemaker en Harma Meijerhof vertellen over de verbouwing die zij het afgelopen jaar razendsnel uitvoerden.  

Het dorpshuis is de enige ontmoetingsplek in Borgsweer. Bestuurslid Henny Wams: “We hebben hier geen supermarkt, geen school, geen winkels. Op termijn willen we hier nog meer zinvolle activiteiten en bijeenkomsten organiseren voor het dorp en de naaste omgeving. Dat naast de activiteiten die we nu al organiseren hier (rondom feestdagen, kaarten, trouw en rouw). In Borgsweer woont een leuke mix aan mensen, niet iedereen komt van oorsprong uit Groningen en ze zijn van alle leeftijden. Van jong tot oud. We hopen vooral dat de jeugd blijft ondanks dat er bijna geen voorzieningen meer zijn voor kinderen.”

“In het begin dachten we een strak, overzichtelijk plan te hebben; namelijk een nieuw dak. Dat was echt toe aan vervanging en isolering. Pieter (Knol, EDEDD) adviseerde ons echter om het plan breder te trekken en dat hebben we gedaan. Al het schilder- en stucwerk van de binnenkant van kerk werd opgenomen in het plan, inclusief stoffering en het meubilair. Er werd geadviseerd ook de vervanging van de keuken en de duurzaamheidsmaatregelen op te nemen. Maar aangezien we al tot aan onze nek in het werk zaten, en wij de snelle voortgang niet wilden vertragen, hebben we besloten om de renovatie van de keuken en van de duurzaamheidsmaatregelen een 2e project te maken. Er zijn gelukkig nog fondsen die we nog niet hebben aangeschreven.”

Van de bijdrage van EDEDD en onder meer de gemeente Delfzijl is het dak aangepakt en de windvaan. De oude glas-in-loodramen zijn gestraald en gespoten en voorzien van voorzetramen. “Door veel zelfwerkzaamheid te doen, hebben we geld kunnen uitsparen en daarmee vloerverwarming kunnen aanleggen. We hebben nog geen gebruik gemaakt van de adviessubsidie van EDEDD, maar we hebben begrepen dat dat alsnog kan en dat gaan we doen! We gaan voor energieneutraal!”

De verbouwing is vlot uitgevoerd. Henny: “Het proces is goed verlopen. We hebben met de vloer en het dak wel een hick-upje gehad, maar we zijn steeds enthousiast gebleven. We hebben goed samengewerkt met elkaar, ondanks dat het wel vaak op dezelfde mensen aankwam. Maar iedereen stond voor elkaar klaar, iedereen

kent elkaar ook goed, dat helpt. Wat heel goed ging, was de wekelijkse bouwvergadering. We hadden één contactpersoon dat was de hoofdaannemer Alfred de Weerdt (die overigens heel precies gewerkt heeft), maar elke week gezamenlijk afstemmen heeft het proces echt geholpen.”

“Wij vonden het eerst nogal onoverzichtelijk hoeveel subsidie je kon krijgen bij de verschillende fondsen en subsidieverstrekkers. Over dit soort zaken hebben we met Pieter overlegd. De angst was ook: we hebben nu de financiering rond, maar hoe moet dat met de eindafrekening? Er stonden overal nog flinke bedragen uit en we hadden nog niet al het geld binnen. We hebben meteen in het begin een speciale bankrekening geopend voor dit project, waar alleen alle kosten en baten voor de bouw op zijn gekomen en dat was wel heel inzichtelijk. Achteraf gezien hadden we misschien meer tijd moeten nemen om het plan zorgvuldiger op te stellen. Want al plannen makend, kwamen we op steeds meer zaken die we erbij wilden betrekken. Op een gegeven moment hebben we besloten: hier houden we het bij voor nu. Daardoor moet nu nog de keuken aangepakt en energiemaatregelen genomen worden. Wij hopen op meer bezoeken van het bedrijfsleven. Maar we geloven in mond-tot-mondreclame, dus dat moet nog een beetje op gang komen. Om dat goed te kunnen faciliteren, hebben we wel meer parkeerplekken nodig. Dus daar wordt aan gewerkt!”

Tips voor andere dorpsaccommodaties die ook aan de slag gaan met een verbouwing:
– Een wekelijkse bouwvergadering om regelmatig af te stemmen. Mét zelfgemaakte appeltaart en/of slagroomtaart!
– Kijk wat voor mensen in het dorp wonen die handig zijn bij je project. In ons geval bevriende boeren, een recyclebedrijf en een smid.