Baflo | Dorpshuis Agricola

een interview

Dorpshuis Agricola heeft in de eerste ronde van ‘Elk dorp een duurzaam dak’ een aanvraag ingediend. Zonnepanelen en zonwerende gordijnen stonden in het plan en dat is nu al gerealiseerd. Betonrot en waterslagen aanpakken en nieuwe betegeling van de keukenvloer is wat nu nog rest. Dat laatste komt wat in het gedrang omdat het seizoen weer volop is begonnen in het dorpshuis. Hopelijk lukt dat einde van het jaar nog, zodat alles dit jaar afgerond is.
  

De aanvraag
Het aanvraagproces vond het bestuur vrij simpel. Pieter Knol, dorpshuizenadviseur bij ‘Elk dorp een duurzaam dak’, heeft hen begeleid bij de aanvraag. “We hebben vooraf contact gehad met Pieter en daarna pas de concept-aanvraag ingediend, Pieter heeft ons hierin geadviseerd. We kregen snel en goed antwoord, niks dan lof voor zijn begeleiding. Hij wees ons ook op het Loket Leefbaarheid. Daar hebben we een bijdrage van gekregen om onze bovenzaal op te knappen en stoelen en beamer voor de benedenzaal, want dat soort investeringen valt niet onder ‘Elk dorp een duurzaam dak’.”

De aanpak
De vrijwilligers van het dorpshuis hebben allerlei voorbereidende werkzaamheden zelf verricht. De vakmensen konden daardoor meteen aan de slag. Dat scheelde in de kosten en in de uitvoeringstijd. Het dorpshuis heeft meerdere offertes opgevraagd, waarbij ze geprobeerd hebben het werk zoveel mogelijk in eigen dorp te houden. Bijkomend voordeel daarvan is, dat als er iets mis is, een dorpsgenoot ook gauw paraat staat om het op te lossen.

En de resultaten, is daar al iets over te zeggen?
“Er zijn 42 zonnepanelen geplaatst. Aangezien de energie overdag wordt opgewekt en de activiteiten ’s avonds plaatsvinden, kunnen we niet onze eigen opgewekte energie gebruiken. Evengoed zijn we een stuk goedkoper uit. Hopelijk kunnen we de energiekosten met de helft terugbrengen, maar de praktijk moet dat nog uitwijzen. Daarnaast krijgen we ook LED-verlichting in de bibliotheek en hebben we nieuwe HHR-ketels die natuurlijk ook zorgen voor een verlaging in de energiekosten.”

Tips voor andere aanvragers van dorpsaccommodaties:

  • neem voordat je een aanvraag indient, contact op met ‘Elk dorp een duurzaam dak’, want zij kunnen aangeven wat wel en wat niet kansrijk is en wat evt. nog aangepast dient te worden.
  • Gewoon doen; aanvragen!
  • Mochten dorpsorganisaties vragen hebben; neem gerust contact met ons op (info@dorpshuisagricola.nl, Dik Oostland)