Appingedam | Opwierde II

een interview met Dick van der Tuin en Magriet Folkers

In het dorpshuis van Opwierde II te Appingedam werd steeds al stukje bij beetje aanpassingen en onderhoud uitgevoerd. Toen kwam ‘Elk dorp een duurzaam dak’ op hun pad.  

Waarvoor/ waarom hebben jullie geld aangevraagd?
“Met onder andere de bijdrage van EDEDD hebben wij de volgende aanpassingen gedaan:
– De vloer was verzakt. Deze is hersteld. In eerste instantie zou er vloerverwarming geïnstalleerd worden, dit was ook opgenomen in ons plan. Maar nadat we ons goed hebben laten informeren, hebben we hier toch vanaf gezien. Dit omdat in ons geval alleen ’s avonds gebruik wordt gemaakt van de accommodatie. Met vloerverwarming duurt het lang voordat deze op temperatuur is. Het voordeel valt hiermee weg.
– Alle radiatoren zijn vervangen door nieuwe exemplaren, waarvan de voorkant veel meer warmte levert dan de achterkant. Daarnaast staan ze niet meer in verbinding, maar worden gelijktijdig, rechtstreeks aangestuurd. Dit scheelt ook weer tijd om op te warmen.’
– De barkrukken, de verlichting boven de bar en de bar zelf zijn vervangen.
– Een goede keuze was om inklapbare tafels aan te schaffen! Het scheelt enorm in ruimte als de zaal vrijgemaakt moet worden.
– Er zijn zonnepanelen geplaatst.

De werkzaamheden zijn in mei gestart. In deze maand hebben we een pand gehuurd van de schietvereniging om toch de dorpshuisactiviteiten door te laten gaan. Daarna was het zomer en konden we volop bezig met de verbouwing.”

Hoe verliep het aanvraagproces en de begeleiding door Groninger Dorpen? Wat vonden jullie daarvan? Wat ging goed, wat kon beter?
We kijken met een heel goed gevoel terug op het aanvraagproces. Pieter Knol (Groninger Dorpen/ EDEDD) heeft fantastisch geholpen, zonder zijn hulp hadden we het niet gered. Soms heb ik er wel slapeloze nachten van gehad, maar het idee dat iemand helpt, dat je een contactpersoon hebt, is heel fijn.
Ook van de Rabobank en het Kamminga-fonds hebben we een bijdrage gekregen.

We hebben gelukkig geen pech of tegenvallers gehad. Wel bleken een aantal verschuivingen nodig in de uitvoering t.o.v. de planning. Daarover hebben we tussentijds teruggekoppeld naar het projectteam van EDEDD.

Hebben jullie tips voor dorpsaccommodaties die nog willen aanvragen?
– “Houd per dag bij wat er is gebeurd en door wie. Er gebeurt zoveel in een relatief korte periode dat het anders na afloop niet meer terug te halen is.
– De eerder genoemde inklapbare tafels.
– Zorg dat je een contactpersoon hebt, iemand aan wie je alles kunt vragen.
– Laat je goed informeren over de energiemaatregelen. Tenslotte is het gebruik van een dorpshuis anders dan een huiskamer.
– Zorg dat je een coördinator van de vrijwilligers hebt. Anders loop je het risico dat men van elkaar denkt: ‘hij/zij doet het wel’, maar dat dat dan niet gebeurt.
– Ons beviel het goed om niet meer dan 3 mensen per dag/avond aan het werk te hebben. Anders loop je elkaar al gauw in de weg.”

Hoe gaat de uitvoering van het plan nu? Wat is de stand van zaken? Zou je achteraf iets anders hebben gedaan?
“Alles is eigenlijk helemaal naar wens gegaan. De tijd om te beginnen, de planning, de kleuren. Natuurlijk loop je met dit soort projecten tegen onvoorziene zaken aan, maar dat hoort erbij. Bij ons bleek de waterleiding verrot, deze is meteen vervangen. Ook is per ongeluk de telefoonkabel doorgesneden. Tsja, dat soort dingen horen erbij.”

Wat leveren de maatregelen jullie op?
“We hebben nu een goed geïsoleerde vloer en zonnepanelen. Dit moet geld opleveren! Dit wordt dan volgend jaar aantoonbaar. Onze exploitatie wordt dan ook makkelijker te dragen.

De kosten hebben we zelf kunnen voorfinancieren omdat ze een gezonde vereniging zijn, maar het laatste deel van het toegekende bedrag (25%) mag nu wel komen!”

Waarom is het dorpshuis zo belangrijk voor Opwierde II?
“Onze vereniging is een echte ‘gezelligheidsvereniging’. Er worden hier geen problemen opgelost, maar men kan hier wel hun verhaal kwijt. Er is aandacht voor zieken de buurt. En buren vragen elkaar mee voor bijvoorbeeld een avondje kaarten en dan blijft men hier gezellig aan de bar hangen.”